Om DSQ Festival 2018

 

Beethoven blev født i 1770 i en verden, hvor man pænt bar paryk, og en strygekvartet var noget, der kørte i baggrunden, når fyrsten drak vin. Musikken skulle helst være fin, symmetrisk og nydelig; den måtte ikke forstyrre de oplyste mennesker alt for meget.
I 1827, da Beethoven blev begravet, var alting anderledes. Romantikken havde sprængt alle rammer, og inden for musikken havde Beethoven i høj grad drevet denne udvikling. Men hvor mange af hans samtidige kollegaer havde slået sig til tåls med deres nye struttende, romantiske værker, så bevægede Beethoven sig videre. Han skrev i sine sidste leveår ekstrem musik, der ikke lader sig sætte i musikalske båse. Fra sin døvheds isolation skabte han musik, der forandrede og forstyrrede for bestandigt.
Beethovens 16 strygekvartetter tegner hele denne udvikling. Han var en ung mand, da han komponerede sine første strygekvartetter i 1801. Klassiske, enkle værker, der kan tilfredsstille enhver vindrikkende fyrste. Men hist og her er der tegn på opbrud: Små åbninger i fernissen, hvor man aner Beethovens egenrådige personlighed. 
Nogle år senere udgav den modne Beethoven endnu en håndfuld strygekvartetter. I disse værker eksploderer han alle de gamle former og musikkens følelsesmæssige udtryk er ekstreme.  
Og i løbet af sine sidste tre leveår komponerede Beethoven yderligere fem strygekvartetter – de famøse 'gale kvartetter'. Disse strygekvartetter er mesterværker, som ændrede musikhistoriens videre forløb. De er som Sixtinske kapeller i toner. Musikken er stædigt introvert men også udadvendt og eksplosiv. Alle kender 'Für Elise' og 'Skæbnessymfonien', men det er med sine sidste fem strygekvartetter, at Beethoven for alvor bringer musikken til dybder, den måske aldrig har nået siden.

Til Den Danske Strygekvartets Beethoven-cyklus i København i 2018 kan man – for første gang i Danmark – opleve hele denne rejse på blot 6 dage: 6 koncerter, 6 dage i træk, 16 strygekvartetter i kronologisk rækkefølge. 

Det vil være en rejse igennem Beethovens liv men også ind i hans sind. Der vil blive serveret alkohol til besøgende fyrster, men musikken står ikke i baggrunden: Beethovens musik skal stå i centrum, stå i vejen og forstyrre os. 

Vi glæder os til at byde velkommen til DSQ Festival 2018 - The Copenhagen Cycle.

 

Den Danske Strygekvartet